Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-TKO100

Koreaans niveau 1

Koreaans niveau 1
Cursuscode: EHV-TKO100

Heb jij interesse in Korea, de Koreaanse taal en het Koreaanse schrift? Wil jij jouw favoriete dramaserie eindelijk eens zonder ondertiteling kunnen volgen? Of is het jouw grootste droom om alle K-pop liedjes mee te kunnen zingen in de noraebang (Koreaanse karaoke)? Kortom, wil jij  Koreaans leren? 

Hangul(한글), het Koreaanse schrift, kan er erg intimiderend uitzien, maar niets is minder waar! Volgens taalkundigen over de hele wereld is Hangul één van de gemakkelijkste schriften om te leren. En Hangul nam de eerste plaats in de ranglijst op basis van rationaliteit, wetenschap en originaliteit voor alle personages in de wereld aan de Universiteit van Oxford Linguïstics College, ’s werelds beste taalkundige onderzoeksstudie.

Het Koreaans alfabet is uitgevonden door de Koreaanse koning Sejong de Grote (1397-1450) die als enige doel hadden het zo makkelijk en logisch mogelijk te maken! Met 24 letters is dit alfabet zelfs korter dan de Nederlandse en de simpele vormgeving zorgt er voor dat de tekens makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Geschiedenis van Hangul
In tegenstelling tot andere schriften is het Koreaanse schrift niet zomaar op natuurlijke wijze ontstaan. Tot en met de 15e eeuw werd door de bevolking uit de hogere klassen het Chinese schrift gebruikt om Koreaanse teksten op te schrijven. Omdat de Koreaanse en Chinese talen en het grote aantal Chinese tekens waren fundamenteel verschillend was het analfabetisme groot en kon alleen de bovenlaag van de bevolking lezen en schrijven.
Om dit analfabetisme tegen te gaan creëerde en kondigde de vierde koning van de Joseondynastie, Sejong de Grote, persoonlijk Hangul af in 1443, zodat een groter deel van de bevolking zou kunnen leren lezen en schrijven. Dit schrift werd gepubliceerd in 1446. Ondertussen is het schrift al honderden jaren in gebruik en Koreanen zijn dan ook erg trots op het Hangul. Het woord ‘Hangul’ betekent dan ook ‘Groots Koreaans schrift‘. In Zuid-Korea wordt ieder jaar op 9 oktober daarom ‘Hangul-dag(한글날)’ gevierd. 

Sociale status is erg belangrijk in de Koreaanse cultuur en de taal speelt hierop in door middel van verschillende vormen van beleefdheid. Het is erg belangrijk om in een gesprek met mensen van een hogere sociale status (zoals mensen die ouder zijn, een leraar of een directeur) formele woorden en Koreaanse grammatica te gebruiken. Hiermee geef je aan dat je deze persoon respecteert. Het is ook erg belangrijk om tegen vrienden en mensen die veel jonger zijn (zoals kinderen) informeel te praten.

Op de Informatieavond Talen zijn de meeste taaldocenten aanwezig en kunt u met al uw vragen bij hen terecht.
Klik hier voor informatie over de Informatieavond Talen

Docent: mevr. J. Lim
Vragen over de cursus? Neem contact op met de docent, haar mailadres staat onderaan de cursusinformatie.

Donderdag 23 september 2021
25 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 18:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 281,00
Mw. J. (Jiyoung) Lim
Boek: Koreaans niveau 1 (klik hier voor meer informatie)
18:45 - 20:15
Locatie: Wijkcentrum De Dommel (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
J. (Jiyoung) Lim
J. (Jiyoung) Lim
Zijn jullie geïnteresseerd in K-pop of K-series? Of willen jullie met Koreanen samenwerken? Graag zou ik jullie willen helpen, niet om alleen de Koreaanse taal (Hangul) te leren, maar ook om de cultuur te leren kennen.
Ik ben een Koreaanse en woon bijna 7 jaar in Nederland. Sinds 2019 ben ik docente Koreaans bij Korean School Eindhoven. Ik studeerde onderwijskunde (pedagogiek) en Engels aan een universiteit in Korea. En nu ben ik nog Koreaans onderwijs aan het studeren.

Nieuwsgierig? Een enthousiaste docente wacht op jullie. Tot straks!
(De cursus wordt gegeven vanuit het Engels en het Nederlands.)

Voor vragen aan de docent, mail naar: 2020jylim@gmail.com