Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: EHV-PERFAM1

Familieopstellingen, een introductie

Familieopstellingen, een introductie
Cursuscode: EHV-PERFAM1

Familieopstellingen zijn een manier om gedragspatronen bij mensen te onderzoeken. De invalshoek daarbij is de familieachtergrond. We zijn allemaal onderdeel van een familie. We hebben relaties met alle familieleden die onze manier van leven kleuren.
Steeds meer wordt duidelijk dat ook onze relatie met voorgaande generaties ons meer beinvloeden dan we ons bewust zijn. Als bepaalde familieleden of emoties ooit uitgesloten werden omdat er dingen zijn gebeurd die toen te pijnlijk of te moeilijk waren, dan blijven die aandacht vragen bij latere generaties. Dat ziet er uit als lastige patronen waar we tegen beter weten in aan vast houden. Bijvoorbeeld; iemand niet los kunnen laten, niet komen tot actie, een schuldgevoel wat je niet thuis kunt brengen, etc.
In een familieopstelling onderzoeken we waar zulke patronen een oorsprong hebben. Soms is dat ontroerend, soms pijnlijk. Zoals het leven zelf ook liefdevol en tegelijk meedogenloos kan zijn. Bij familieopstellingen gaan we op zoek naar verborgen waarheden die ontdekt willen worden. Als dat gebeurt gaan we ons vaak vrijer voelen.
In de cursus leer je in 8 avonden over de achtergrond waar familieopstellingen op gebaseerd zijn. We starten elke avond met het kennismaken met principes van systemisch werk. Daarna onderzoeken we dat onderdeel in praktische oefeningen die je alleen of in kleine groepen doet en waarbij je ervaart hoe opstellen werkt. Iedereen komt aan bod.
Onderwerpen zijn:

  • wat zijn "systemen"?
  • loyaliteit
  • systemisch waarnemen
  • genogram maken
  • welke principes zijn er?
  • hoe ontstaan patronen?

Wanneer er ruimte voor is doen we een familieopstelling waarbij we werken met een vraag van een van de deelnemers. De cursus is bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom mensen doen wat ze doen en hoe we in alles wat we doen verbonden zijn met vorige generaties. Je gaat herkennen en ervaren hoe familieachtergrond bij mensen doorwerkt in het hier en nu. Je vergroot je systemisch bewustzijn. Je maakt kennis met systemische principes en het systemisch gedachtengoed. Je leert niet hoe je een opstelling kan begeleiden.
De cursus is voor iedereen toegankelijk. Er is geen vooropleiding nodig. Er zijn geen verplichte huiswerkopdrachten. Mensen kunnen en mogen zelf thuis aan de slag met de lesstof.
Je hoeft niets mee te nemen naar de les; en er zijn geen extra materiaalkosten. De deelnemers krijgen op verzoek na de les een samenvatting opgestuurd per mail.
Twijfel je over inschrijving? Je kunt contact opnemen met Eva: info@jekindopzijnplek.nl
Waarom je deze cursus niet mag missen? Je blik op de wereld krijgt een nieuwe dimensie. Hij zal niet meer dezelfde zijn.

Woensdag 22 september 2021
8 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 209,00 plus € 3,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Mw. G.E.F.M. (Eva) van Vugt
19:30 - 22:00
Locatie: Augustinianum (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
G.E.F.M. (Eva) van Vugt
G.E.F.M. (Eva) van Vugt
Van huis uit maatschappelijk werker met jarenlange ervaring in eerst medisch maatschappelijk werk en momenteel werkzaam als gedragstrainer bij de reclassering. Ik heb in 2017 een opleiding afgerond in systemisch werk; familieopstellingen, organisatieopstellingen en systemisch coachen aan het Bert Hellinger Instituut in Groningen. Daarna de specialisatie familieopstellingen voor kinderen en jongeren gevolgd bij Ingrid Dykstra/UNLP. Sindsdien begeleid ik familieopstellingen als ZZP'er in Eindhoven en ben betrokken bij de introductie van systemisch werk binnen de reclassering. Voor meer informatie mag u me bellen op tel.nr. 06-49942845 email:info@jekindopzijnplek.nl